Zoeken
  • Brick by Brick

De handen van een metselaar | Brick by Brick

www.brick-brick.comThe Old Brick Layer. Foto: Gertrude Jekyll - link


Toen ik de inmiddels gepensioneerde metselaar van onze eigen bakstenen muur een oude baksteen zag vasthouden leek het alsof hij een trofee in zijn handen had. Hij praatte met zoveel respect en passie over een stuk gebakken klei. Zoals de profvoetballer over een voetbal praat. Ik vond het mooi om te zien, zijn liefde voor een baksteen.


Babylon, de oudste metropool, de Chinese Muur, Forum Romanum, er zijn veel meesterwerken gemaakt van baksteen. Metselen is een ambacht dat al duizenden jaren bestaat. Maar ambachten zijn er steeds minder. Vroeger leerde je een vak en kwam je vanzelf aan de bak. Machines vervangen inmiddels handwerk, auto's rijden zelf en kinderen spelen met IPads in plaats van blokken. Toch wordt het ambacht meer dan ooit gewaardeerd, omdat we het meer dan ooit nodig hebben. Vakmannen die doen.


Hoe mooi is het om naar mensen te kijken die houden van wat ze doen? Erben Wennemars die een schaatswedstrijd analyseert, de barista die een cappuccino maakt of de metselaar die een muur metselt.Al een tijdje blijkt weer de onmisbaarheid van metselaars. Metselwerk dat weken of zelfs maanden blijft liggen. Plannen die omgegooid moeten worden omdat er te weinig metselaars op de bouwplaats kunnen verschijnen. De huidige bouw schreeuwt om metselaars. Ze moeten de muren van onze huizen bouwen.


Dat bouwen doen ze tijdens zware dagen waarin ze soms meer dan 1000 bakstenen door hun handen laten gaan. Je begrijpt dat dit bij menig metselaar te zien is aan zijn handen. Het werken met de scherpe en ruwe stenen en de irriterende werking van de specie komt de huid niet ten goede. Hun handen zijn droog en ruig.


Maar die handen vertellen wel een verhaal. Metselaars werken niet alleen met hun handen, ze denken met hun handen, want het is hun belangrijkste instrument.


Die handen, die hebben we nodig.


Ook een muur van een échte vakman? Brick-brick.com


#brickwall #oudebakstenen #bakstenenmuur #bricklayer #history #vakmanschap #interior